Inrichten vermogensparameters

Gewijzigd op: Vr, 1 Okt, 2021 om 1:03 PM


Inleiding

Beschikbaar bij de volgende licenties:  Premium + Module Rechtmatigheid

Indien je als gemeente over de Module rechtmatigheid beschikt, dan kan de Backoffice Applicatie automatisch een advies geven over het recht op een bijdrage in de premie van de gemeentepolis. Hiervoor moeten eerst de inkomensparameters en eventueel vermogensparameters worden ingericht. In dit hoofdstuk wordt stap voor stap beschreven hoe het inrichten van vermogensparamaters in zijn werk gaat.


Inrichten vermogensparameters

Om de vermogensparameters in te stellen, ga je naar het menu item ‘Beheer’ in de linker balk in de Backoffice Applicatie. Nadat je hierop hebt geklikt schuift een scherm met meer opties open. Klik hier op ‘Vermogensnormen’. Nu kom je op de pagina ‘Vermogensnormen beheren’.

Op deze pagina kun je het toetsen op vermogen aan- of uitzetten. Als het toetsen op vermogen aanstaat, kunnen de vermogensnormen voor de verschillende leefvormen worden ingesteld. Standaard staan de vermogensnormen uit de participatiewet ingevuld. Deze normen zijn naar wens aan te passen conform gemeentelijk beleid. 

De Backoffice Applicatie kan bij het berekenen van de vermogenspositie nog geen rekening houden met een eventueel vrij te laten banksaldo. Indien gewenst kan de vermogensnorm met de bijstandsnorm worden opgehoogd.

De Backoffice Applicatie krijgt via de Ockto-app ook kentekengegevens van de inwoner door. Indien gewenst kan deze informatie worden meegenomen in de vermogensbeoordeling. De Backoffice Applicatie kent twee verschillende systematieken voor het toetsen op voertuigbezit (er kan er één aanstaan):

  1. Toetsen op dagwaarde
    Als deze parameter aan staat, zal de Backoffice Applicatie via een koppeling met de koerslijst van autotelex de gemiddelde dagwaarde berekenen. Dit gebeurt op basis van de Handelswaarde, Inruilwaarde, Verkoopwaarde en Internetwaarde. De berekende waarde wordt als vermogenscomponent in het totale vermogen meegenomen.
  2. Regels inlichtingenbureau
    Als deze parameter aan staat, zal de Backoffice Applicatie kijken naar het aantal voertuigen, de leeftijd van het voertuig en of het voertuig van een bijzonder merk is. Als het voertuig jonger is dan negen jaar, of als er meerdere voertuigen in bezit zijn, of als het voertuig van een bijzonder merk is (bijvoorbeeld Aston Martin) dan zal de Backoffice Applicatie het advies ‘Afwijzen’ genereren.

Hoewel de Backoffice Applicatie ook vermogensinformatie over de eigen woning ontvangt, wordt dit component in het rechtmatigheidsadvies niet meegenomen.


Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.