Inrichten toetsnormen

Gewijzigd op: Wo, 13 Okt, 2021 om 11:43 AM

Inleiding

Licenties: Premium + Module Rechtmatigheid

Indien je als gemeente beschikt over de Module rechtmatigheid, dan kan de Backoffice Applicatie automatisch een advies geven over het recht op een bijdrage in de premie van de gemeentepolis. Hiervoor moeten eerst de inkomensnormen en eventueel vermogensnorms worden ingericht. In dit hoofdstuk wordt stap voor stap beschreven hoe het inrichten van toetsnormen in zijn werk gaat.

Inrichten toetsnormen

Om de toetsnormen in te stellen ga je naar het menu item ‘Beheer’ in de linker balk in de Backoffice Applicatie. Nadat je hierop hebt geklikt schuift een scherm met meer opties open. Klik hier op ‘Toetsingsnormen’. Nu kom je op de pagina ‘Toetsnormen inkomen beheren’.

Je kunt op deze pagina twee bijzondere toetsnormen aan of uitzetten, namelijk:

1. Toekennen indien alleen AOW/AIO
    Indien deze norm aan staat zal de Backoffice Applicatie bij het toetsen van het inkomen altijd een advies ‘Toekennen’ geven indien de inwoner alleen inkomsten uit AOW of AIO heeft.
  2. Toekennen indien alleen Wajong
    Indien deze norm aan staat, zal de Backoffice Applicatie bij het toetsen van het inkomen altijd een advies ‘Toekennen’ geven, indien de inwoner alleen inkomsten heeft uit Wajong.

Naast deze twee bijzondere toets normen kan de norm per leefvorm worden ingevoerd. De Backoffice Applicatie heeft de standaard normen vanuit de participatiewet exclusief vakantietoeslag in de tabel staan. Door een percentage te kiezen kan in één klik de toetsnorm voor iedere leefvorm conform gemeentelijk beleid (percentage) worden gevuld. De toetsnormen zijn daarnaast ook handmatig te vullen. Op die manier kunnen afwijkende normen makkelijk worden vastgelegd.

Door op de knop ‘Opslaan’ te klikken, worden de toetsnormen in het systeem opgeslagen.

Je ziet welke normen van de Rijksoverheid zijn geconfigureerd. De normen wijzigen jaarlijks op 1 januari en 1 juli. Gezondverzekerd actualiseert deze conform de meest recent bekende normen.